Sałatka z czerwonej fasoli á la Jamajka
w 15 minut dla 3 osób
Składniki:
300 g fasolki czerwonej 2 duże pomidory sparzone pokrojone w paseczki 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych pokrojonych na ćwiartki 2 cebule czerwone 70 g szpinaku bez rdzenia pokrojonego na drobne paseczki Vinaigrette: 1 ząbek czosnku posiekany na papkę 80 ml soku z cytryny 1 łyżeczka cukru brązowego 60 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego białego 1 pęczek kolendry bez gałązki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego przyprawa w mini kostkach Czerwone małe Papryczki KNORR sól do smaku
Przepis z odcinka: Ciepłe kraje
Prawdziwa sałatka jamajska powinna być z ciemnej fasoli. Niestety nie udało mi się takiej znaleźć, ale spokojowo - można ją zastąpić fasolą czerwoną! Do sałatki jamajskiej najlepsze są żółte koktajlowe pomidory. Jeżeli i ich nie znajdziecie - czerwone też się sprawdzą.
Jak przygotować:
1. Włóż fasolę, pomidory i pomidory koktajlowe do miseczki.2. Cebule pokrój w drobne kosteczki, tak, żeby się nie rozpadły. Następnie pokrój kosteczki jeszcze na pół i mocno posiekaj. Włóż ją do miseczki.3. Dodaj do całości szpinak, wymieszaj. Zauważ, że sałatka jest bardzo ładnie kolorowa.Vinaigrette:4. Kolendrę umyj pod wodą i mocno posiekaj. Włóż ją do słoika.5. Dodaj do słoika czosnek, sok z cytryny, cukier brązowy, oliwę, ocet winny biały, pieprz kajeński i odrobinę soli. 6. Rozkrusz w dłoni mini kosteczkę Czerwone małe Papryczki KNORR i dodaj ją do całości.7. Zamknij słoik i trzymając mocno za zakrętkę, wstrząśnij nim mocno.8. Polej gotowym sosem sałatkę, wymieszaj całość.Bon appetit!
jabolek67