Sałatka z czerwonej fasoli á la Jamajka.docx

(25 KB) Pobierz

Sałatka z czerwonej fasoli á la Jamajka

http://www.poprostugotuj.pl/upload/salatka_z_fasola.jpg

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gif

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_time.gifw 15 minut   http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_person.gifdla 3 osób

Składniki:

300 g fasolki czerwonej
2 duże pomidory sparzone pokrojone w paseczki
200 g pomidorków koktajlowych czerwonych pokrojonych na ćwiartki
2 cebule czerwone
70 g szpinaku bez rdzenia pokrojonego na drobne paseczki

Vinaigrette:
1 ząbek czosnku posiekany na papkę
80 ml soku z cytryny
1 łyżeczka cukru brązowego
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego białego
1 pęczek kolendry bez gałązki
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
przyprawa w mini kostkach Czerwone małe Papryczki KNORR
sól do smaku

Przepis z odcinka: Ciepłe kraje

Prawdziwa sałatka jamajska powinna być z ciemnej fasoli. Niestety nie udało mi się takiej znaleźć, ale spokojowo - można ją zastąpić fasolą czerwoną! Do sałatki jamajskiej najlepsze są żółte koktajlowe pomidory. Jeżeli i ich nie znajdziecie - czerwone też się sprawdzą.

Jak przygotować:

1. Włóż fasolę, pomidory i pomidory koktajlowe do miseczki.
2. Cebule pokrój w drobne kosteczki, tak, żeby się nie rozpadły. Następnie pokrój kosteczki jeszcze na pół i mocno posiekaj. Włóż ją do miseczki.
3. Dodaj do całości szpinak, wymieszaj. Zauważ, że sałatka jest bardzo ładnie kolorowa.
Vinaigrette:
4. Kolendrę umyj pod wodą i mocno posiekaj. Włóż ją do słoika.
5. Dodaj do słoika czosnek, sok z cytryny, cukier brązowy, oliwę, ocet winny biały, pieprz kajeński i odrobinę soli.
6. Rozkrusz w dłoni mini kosteczkę Czerwone małe Papryczki KNORR i dodaj ją do całości.
7. Zamknij słoik i trzymając mocno za zakrętkę, wstrząśnij nim mocno.
8. Polej gotowym sosem sałatkę, wymieszaj całość.

Bon appetit!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin