Sałatka z pieczonych pomidorów
w 30 minut dla 6 osób
Składniki:
6 podłużnych pomidorków 6 liści bazylii 1/2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów sól i świeżo zmielony pieprz
Przepis z odcinka: Nie dla Kluska
Sałatka podawana, proszę Państwa, na ciepło. Chociaż na zimno też jest pycha. Łagodne podpieczone pomidory zalewamy konkretnym sosem kaparowo-czosnkowym. Uwagę mam taką, że najlepsze do tego dania są pomidory podłużne, bo mają mniej soku, a więcej treści i są twardsze. Dzięki temu przystojniej wyglądają po zapieczeniu niż pomidory okrągłe.
Jak przygotować:
1. Umyj pomidory i małym nożykiem usuń stwardniałe włókna przy ogonku.2. Nie obierając ze skóry przekrój je na 4 części.3. Posyp solą morską i zalej 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj delikatnie.4. Włóż je do foremki nakrytej szczelnie folią aluminiową.5. Wstaw do piekarnika (150 stopni C) na 20-25 min.6. Przygotuj sos >>> posiekaj czosnek, kapary i bazylię. 7. Wymieszaj je z łyżką oliwy, octem i miodem.8. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.9. Przełóż pomidory do salaterki, polej sosem i od razu podawaj.Bon Appetit!
jabolek67