Sałatka z pieczonych pomidorów.docx

(28 KB) Pobierz

Sałatka z pieczonych pomidorów

http://www.poprostugotuj.pl/upload/pomidory_piecz.jpg

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gif

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_time.gifw 30 minut   http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_person.gifdla 6 osób

Składniki:

6 podłużnych pomidorków
6 liści bazylii
1/2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
sól i świeżo zmielony pieprz

Przepis z odcinka: Nie dla Kluska

Sałatka podawana, proszę Państwa, na ciepło. Chociaż na zimno też jest pycha. Łagodne podpieczone pomidory zalewamy konkretnym sosem kaparowo-czosnkowym.
Uwagę mam taką, że najlepsze do tego dania są pomidory podłużne, bo mają mniej soku, a więcej treści i są twardsze. Dzięki temu przystojniej wyglądają po zapieczeniu niż pomidory okrągłe.

Jak przygotować:

1. Umyj pomidory i małym nożykiem usuń stwardniałe włókna przy ogonku.
2. Nie obierając ze skóry przekrój je na 4 części.
3. Posyp solą morską i zalej 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj delikatnie.
4. Włóż je do foremki nakrytej szczelnie folią aluminiową.
5. Wstaw do piekarnika (150 stopni C) na 20-25 min.
6. Przygotuj sos >>> posiekaj czosnek, kapary i bazylię.
7. Wymieszaj je z łyżką oliwy, octem i miodem.
8. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
9. Przełóż pomidory do salaterki, polej sosem i od razu podawaj.

Bon Appetit!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin