SUROWCE W.docx

(14 KB) Pobierz

SUROWCE KOSMETYCZNE                            W                                                                      13.04.2012

 

Pochodzenie surowców roślinnych

- zrób roślin dziko rosnących

- uprawa

 

Zbiór roślin dziko rosnących – to zbiór roślin zielarskich ze stanu naturalnego

 

Do roślin które najczęściej zbierane są ze stanu naturalnego należą:

- pokrzywa zwyczajna

- dzika róża

- borówka czernica

- kasztanowiec zwyczajny

- krwawnik pospolity

- podbiał pospolity

 

Zbiór ze stanu naturalnego wymaga od zbieracza dobrej znajomości gatunków roślin.

Najobfitszym źródłem występowania roślin mających znaczenie w lecznictwie są w Polsce obszary województw północno-wschodnich.

 

Uprawa – obecnie około 75% surowców roślinnych do użytku leczniczego jest pozyskiwanie z uprawy.

 

Zalety uprawy roślin zielarskich:

- zbiór dużej ilości surowca ze stosunkowo małej powierzchni

- surowiec wyrównany pod względem cech morfologicznych, zawartości składników czynnych

- umiejscowienie plantacji w pobliżu wytwórni farmaceutycznych

 

Suszenie surowców zielarskich

- suszenie jest procesem technologicznym bardzo ważnym dla wartości surowca. Istotną rolę odgrywa tutaj:

              - temperatura (30-40 stopni, natomiast owoce, korzenie i kłącza – 40-50 stopni)

              - grubość warstwy surowca

              - długość okresu suszenia

              - miejsce suszenia

 

Najtrudniej wysychają rośliny o dużej zawartości wody, o nalocie woskowym w skórce, zawierające cukry i śluzy. Najszybciej schną zioła, liście, kwiaty.

 

Surowiec dobrze wysuszony jest w miarę sztywny, ale i elastyczny. Nie powinien być zbyt miękki, ale i zbyt kruchy. Powinien zachować odpowiednią barwę i zapach.

 

Przechowywanie surowców zielarskich

- najbardziej lotne są substancje zawarte w surowcach olejkowych, natomiast stosunkowo trwałe są surowce zawierające węglowodany

- surowce powinno się składować w suchym pomieszczeniu i niskiej temperatury

- worki papierowe, płócienne, kartonowe, skrzynki

- czas przechowywania dla mieszanek ziołowych wynosi nie dłużej niż 2 lata

 

Surowce roślinne

- wśród surowców zielarskich można wyróżnić poszczególne części roślin

- niekiedy surowcem zielarskim jest cała roślina

 

Części roślin o znaczeniu farmakognostycznym

- Anthodium – koszyczek

- Folium – liść

- Fructus – owoc

- Herba – ziele

- Inflorescentia – kwiatostan

- Cortex – kora

- Flos – kwiat

- Pericarpium – owocnia

- Radix – korzeń

- Rhizoma – kłącze

- Semen – nasienie

 

Nazewnictwo surowców zielarskich

- surowce roślinne stosowane w kosmetyce są określane nazwami łacińskimi i polskimi

- nazwa składa się przeważnie z dwóch wyrazów

- polska nazwa: mięta pieprzowa

- nazwa łacińska: Mentha piperita

- surowiec roślinny: Menthae (gatunek) Folium (organ)

 

Typy kwiatostanów wykorzystywanych w kosmetologii:

- wiecha

- baldach

- koszyczek

- grono

 

 

Metody  przetwarzania surowców zielarskich

Wyciągi wodne  z surowców roślinnych  sporządza się ex tempore (bezpośrednio przed użyciem). Zaliczamy do nich maceracje, napary i odwary. Są to postacie leku bardzo nietrwałe.

 

Odwar – płynne, świeżo sporządzone wyciągi wodne, otrzymywane przez ogrzewanie rozdrobnionego surowca lub mieszanki ziołowej z określoną ilością wody i utrzymanie uch w stanie wrzenia do 30 minut (zwykle 5-15). Są to najczęściej przyrządzane z takich surowców roślinnych jak drewna, kora, kłącze, korzenie czy twardsze łodygi.

 

Napar – płynne, świeżo sporządzone wyciągi wodne, otrzymywane przez zalanie rozdrobnionego surowca lub mieszanki ziołowej określoną ilością gorącej wody i przechowywanie całości w zamkniętym naczyniu w cieple poniżej temperatury wrzenia przez około 15 minut.

 

Maceraty – uzyskiwany jest on z części zawierających śluzy roślinne. Maceracja to metoda wytrawiania substancji czynnych z surowców roślinnych.

Macerat polega na zalaniu surowca letnią wodą, przykryciu i odstawieniu na co najmniej 2 godziny. Najlepiej jest spożyć (lub użyć) od razu, można przechowywać max 3 dni.

 

Wyciąg – otrzymujemy poprzez wytrawianie surowców najczęściej wodą, etanolem, glikolem lub olejem => alkohole, roztworem alkoholowym

Wyróżniamy: wyciąg płynny (1:1) i suchy (poprzez całkowite odparowanie rozpuszczalnika – nie więcej jak 5% wody), olejowy (olej + zioła)

 

Woda aromatyczna – wodny roztwór olejków lotnych. W praktyce uzyskuje się dwa sposoby uzyskiwania: destylację ziół parą wodną i ustawiczne wytrząsanie olejku eterycznego z wodą.

 

Kataplazmy – okłady z rozdrobnionych na papkę roślin . Mogą być tutaj użyte liście, korzenie, nasiona, kora. Klasyczny okład to zabieg polegający na przyłożeniu do chorego miejsca waty nasączonej leczniczym płynem: świeżym sokiem, naparem, odwarem.

 

Soki – uzyskujemy przez wyciśniecie ziół bądź owoców, często stabilizowane etanolem bądź cukrem (syrop). Wyróżniamy soki ziołowe i owocowe. Soki pozyskane z roślin mają wiele substancji leczniczych, np. witaminy i garbniki.

 

Spirytusy aromatyczne – roztwory etanolowe olejków eterycznych, zwane spirytusami aromatycznymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin