KOKOSKI
Składniki
* 200 g wiórków kokosowych
* 50 g masła
* 3/4 szklanki cukru
* 3 łyżki mleka (opcjonalnie -- patrz przepis)
* 2 białka
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krok 1.
Masło rozpuszczam w rondelku. Następnie dodaje cukier, mieszam, aż się rozpuście, jednak staram się nie „buzować” masła, trzymam rondelek na niewielkim ogniu.
W tym momencie dodaję mleko, jednak nie zawsze. Bez mleka też wychodzi i przyznaję, że często o nim zapominam. Dodaję, gdy mam wrażenie, że ten cukier z masłem jest dość gęsty.
Kokosanki - przygotowanie
Krok 2.
Następnie dorzucam kokos. Masa będzie gęsta do wymieszania, ale taka ma być.
Krok 3.
Z białek ubijam pianę -- sztywną. Pod koniec, jak już jest ubita, to dodaje 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszam.
Krok 4.
Przestudzoną masę kokosową dodaję do ubitej piany.
Krok 5.
Mieszam mikserem na niskich obrotach lub łyżką.
Krok 6.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam porcje kokosowej masy (nabieram łyżką i potem ewentualnie paluszkami delikatnie formuję, ale niekoniecznie).
Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę około 15-20 minut. Aż się zrumienią ładnie. Zazwyczaj trwa to około 15 minut, ale to też zależy od wielkości kokosanek.
Na początku kokosanki będą miękkie, wiec troszkę muszą przestygnąć i wtedy dopiero zdejmuję je z blachy. Gotowe. Smacznego!
MIGDAŁKI
* 1 białko
* 100 g cukru pudru
* 1 łyżeczka cukru z wanilią
* 1 łyżeczka cynamonu
* ok. 100 g mielonych migdałów
Do białka dodaję cukier z wanilią i cukier puder. Ubijam na białą pianę, niekoniecznie sztywną.
Ciasteczka migdałowe krok po kroku
Dodaję cynamon i zmielone migdały i mieszam, w razie potrzeby dosypuję migdałów. Masa powinna być lepka, ale w jakiś sposób zwarta.
Ręce zwilżam wodą i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na papierze do pieczenia i piekę w nagrzanym do 120°C piekarniku. Smacznego.
Cytryniak. Najlepsza babka cytrynowa
* 250 g mąki
* 250 g cukru
* 200 g masła roslinnego
* 4 jajka
* skórka otarta z 1 cytryny
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
* szklanka cukru pudru
* sok z 1/2 cytryny
Masło rozpuszczam delikatnie w rondelku. Ja robię delikatnie, aby nie zagrzało się zbyt mocno.
Babka cytrynowa krok po kroku
Skórkę z cytryny ścieram na tarce o malutkich oczkach.
Białka oddzielam od żółtek.
Do żółtek dodaję cukier i miksuję, aż masa będzie jasna. To będzie dość gęste.
Dodaje do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny…
…i miksuje na gładka masę.
Krok 7.
Piane ubijam na sztywno.
Krok 8.
Dodaję do reszty cista i mieszam wolno.
Krok 9.
Foremkę – ja używam okrągłej z kominem (moja ma 26 cm średnicy), ale można też w takiej bez komina np. o średnicy ok 24 cm, ciasto wyjdzie niskie, ale mój Tata tak robi i jest pycha.
Smaruję formę dokładnie masłem. Wlewam ciasto.
Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut. Jeśli robicie w innej foremce to polecam próbę tzw. „suchego patyczka”. Czyli wbijam patyczek w ciasto i jak po wyciągnięciu jest suchy (nie ma na nim ciasta) to gotowe.
Krok 10.
Ciasto wyjmuję z piecyka i stawiam by ostygło.
Wyciskam sok z cytryny, mieszam z cukrem pudrem na gładki lukier.
Krok 11.
Ciasto łatwiej odchodzi od foremki jak lekko przestygnie.
Smaruję wierch lukrem. Zastyga szybko, więc w zasadzie zaraz po polukrowaniu możecie kroić. Smacznego.
bina14