Eksperymenty.pdf

(150 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Eksperyment wymaga wybrania określonej grupy osób, które poddaje się działaniu
określonych bodźców, kontrolując ich oddziaływanie. Eksperyment jest jednym ze sposobów
zbierania danych marketingowych, które wykraczają poza dostarczanie opisowych informacji
o konsumencie. Celem ich jest poszukiwanie i pojmowanie związków przyczynowo –
skutkowych w zachowaniach konsumenckich. Przykładem może być zbadanie jak wpłynęła
emisja reklamy na sprzedaż reklamowanego produktu.
Eksperymenty to forma doświadczenia badawczego polegająca na ustaleniu wpływu
zmiennej niezależnej na zmienną zależną. W badaniach marketingowych zmienna
zależną jest zazwyczaj wielkość sprzedaży. Zmienne niezależne to: produkt-
cena- promocja- dystrybucja
Zaletami eksperymentu są:
Możliwość badania związków przyczynowo skutkowych oraz ich siły -
pozwala stwierdzić czy występuje związek między zmiennymi oraz pozwala określić, w jakim
stopniu zmienne niezależna wpływa na zmienną zależną).
Unikanie zadawania pytań, wprost –, które można opisać na bardzo prostym
przykładzie jednej z amerykańskich firm, która chciała wprowadzić na rynek nowy rodzaj
kawy instant. Przed wypuszczeniem produktu na rynek zbadali opinię konsumentów na temat
jej smaku za pomocą tzw. Ślepego testu. Konsumenci w tym badaniu ocenili smak kawy
wyżej niż smak kawy tradycyjnej. Po wprowadzeniu produktu na rynek okazało się, że mimo
dużego nakładu na promocję produkt nie osiągną zamierzonego pułapu. W związku z tym
zapytano konsumentów, wprost dlaczego nie kupują tej kawy? Odpowiedzieli oni równie
prosto jak brzmiało pytanie, że im nie smakuje. Informacja ta przeczyła jednak wynikom
poprzedniego testu. W związku z tym badani posłużyli się inną metodą zbadania opinii
przestawili respondentom dwie niemalże identyczne listy zakupów. Pierwsza grupa badanych
otrzymała listę, na której znajdowała się kawa instant nesce Fe, a druga z tradycyjną kawą
parzoną. Poproszono badanych o opisanie osoby, do której mogłaby należeć taka lista.
Okazało się, że ludzie kupujący kawę instant są postrzegani, jako leniwi, niedbający o dom.
Teraz już wyraźnie było widać, co jest przyczyną niskiej popularności produktu.
Aby móc przeprowadzić eksperyment należy pamiętać, że do przeprowadzenia
eksperymentu badacz musi spełnić trzy podstawowe warunki:
1. Zmienna niezależna i zależna występują we właściwej kolejności – musi
występować zdarzenie, które jest przyczyną następującego po nim skutku.
844646814.036.png 844646814.037.png 844646814.038.png 844646814.039.png
2. Obserwowana efekty zmian wartości zmiennych następują w tym samym
lub zbliżonym czasie- wpływ zmiennej niezależnej (przyczyny) na efekt musi być zbadany
w jak najkrótszym odstępie czasowym od jej zaistnienie. Skutek zbadany po długim okresie
czasu, może dotyczyć już innej przyczyny niż ta, którą rozpatrujemy.
3. Wyeliminowane są czynniki, które mogą mieć wpływ na zmianę wartości
zmiennej zależnej, a których nie można przypisać manipulacji poziomem
zmiennej zależnej, a których nie można przypisać manipulacji poziomem
zmiennej niezależnej – oznacza to, że badacz musi wyeliminować wszelkie zakłócenia,
czynniki niepodlegające badaniu, a mogące mieć znaczny wpływ na jego wynik. Zabieg ten
ma na celu wyeliminowanie elementu niepewności w interpretacji wyników.
Bardzo ważnym pojęciem w dziedzinie badań eksperymentalnych jest trafność wewnętrzna.
Ma to związek z ostatnio przytoczonym warunkiem. O dużej trafności wewnętrznej możemy
mówić, gdy efekty eksperymentu można jednoznacznie przypisać wpływowi zmiennej
niezależnej neutralizując dzięki temu inne możliwe przyczyny uzyskanych efektów.
Badacze wyróżniają grupę czynników obniżających trafność wewnętrzną eksperymentu.
Należą do nich:
Wpływ pierwszego pomiaru – przeprowadzając badanie początkowe tzw. Pre-
test przed badaniem eksperymentalnym badacze muszą mieć świadomość, iż może mieć ono
wpływ na wyniki eksperymentu np. przy pomiarze wizerunku różnych marek piwa przed
dokonaniem eksperymentu zapytano respondentów o ich opinie o tych piwach. Następnie
zaprezentowano im pewien blok reklamowy zawierający m.in. reklamę piwa. Po czym
ponownie zapytano ich o opinię. Podczas porównania wyniku obu testów „przed i po”
okazało się, że wyniki te są niemal identyczne. Czy reklama nie wywarła żadnego wpływu na
odbiorcach? Otóż nie… respondenci mogli udzielać takich wypowiedzi, aby nie być
postrzeganymi, jako osoby szybko zmieniający zdanie.
Wpływ czynników niekontrolowanych czynnik ten odnosi się do wszelakich
niemożliwych do skontrolowania i przewidzenia zdarzeń, które mogą mieć istotny wpływ na
efekt eksperymentu.(np. wpływ pogody a reklamy na sprzedaż lodów)
Reakcje respondentów – czynnik ten opisuje zmiany nastawienia respondentów na
zachodzący w trakcie badanie, a mający wpływ na jego wynik np., gdy badanie trwa zbyt
844646814.001.png 844646814.002.png 844646814.003.png 844646814.004.png 844646814.005.png
długo respondenci będą czuli się nim zmęczeni i będą udzielali odpowiedzi mechanicznie, bez
pokrycia w ich osobistych poglądach.
Wpływ instrumentu pomiarowego - jest to wprowadzenie podczas trwania
eksperymentu zmian narzędziu badawczym lub w warunkach przeprowadzania wywiadu. Ma
ona wpływ na znaczne obniżenie trafności wewnętrznej badania. Gdy dokonujemy takich
zmian, nie możemy mieć pewności, że zmiany między pomiarem początkowym a końcowym
są spowodowane manipulacją eksperymentu czy też samymi zmianami. Należy zwrócić
uwagę na:
- zmiany w narzędziu badawczym - po dokonaniu pomiaru początkowego dodaje się do
kwestionariusza dodatkowe pytania, zmienia ich kolejność bądź brzmienie itp.
- zmianę w sposobie zbierania danych – wywiad początkowy przeprowadzany jest osobiście,
zaś końcowy korespondencyjnie
- zmiany w sposobie przeprowadzania wywiadu np. zmiana miejsca przeprowadzania
wywiadu.
Zmiany składu prób rezygnacja dużej części respondentów może zakłócić
strukturę grupy a przez to utrudnić, bądź też uniemożliwić interpretację wyników.
Inne np. dobór osób do badania - badanie eksperymentalne zazwyczaj wymaga
utworzenia, co najmniej dwóch grup respondentów. Pierwsza z nich- grupa
eksperymentalna poddawana jest manipulacji zmienną niezależną, druga zaś –
kontrolna niepoddawana jest żadnym manipulacjom. Wyniki obu tych grup są
porównywane, różnice przypisywane są manipulacji zmiennej niezależnej. Dobór osób do obu
grup jest przeprowadzany losowo, jednak należy pamiętać, iż osoby w nich się znajdujące
nie mogą być zbyt zróżnicowane, gdyż zakłóciłoby to oczywistość wniosków.
Niewystarczający czas pomiaru , bądź też niewystarczająca liczba pomiarów
po dokonaniu zmian eksperymentalnych
Wyróżniający 11 technik eksperymentu. Eksperymenty z jedną zmienną można podzielić
na:
Quasi eksperymenty:
844646814.006.png 844646814.007.png 844646814.008.png 844646814.009.png 844646814.010.png 844646814.011.png 844646814.012.png 844646814.013.png
Jedno-grupowe z jednym pomiarem – pomiar efektywności promocji, podatny na
wiele błędów zwłaszcza na wpływ czynników zewnętrznych np. pomiar wielkości sprzedaży
produktu po ukazaniu się jego reklamy
Dwu-grupowe z dwoma pomiarami- stosowane do pomiaru efektywności reklamy,
rzadziej do pomiaru zmiany cen, opakowań, metod sprzedaży. Najgroźniejszym błędem jest
zmiana składu grupy.
Eksperymenty rzeczywiste:
Jedno-grupowe z dwoma pomiarami- pomiar efektów zmian cen, opakowań,
promocji. Podatny na błędy.
Dwu-grupowe Stymulowane- wykorzystywane w badaniach reklamy, zmienną
niezależną jest kampania reklamowa a do pomiarów wykorzystuje się ankiety oraz wywiady.
Cechą mierzoną jest postawa odbiorcy wobec znanego produktu. Eksperyment podany ma
wpływ czynników niekontrolowanych oraz reakcje respondentów.
Dwu-grupowe z czterema pomiarami- stosowane do badania efektywności cen,
promocji, metod sprzedaży, opakowania. Zastosowanie grupy kontrolnej eliminuje wszystkie
błędy prócz błędu wynikającego ze zmiany składu grupy.
Eksperymenty z siecią pomiarów:
Jedno-grupowe z serią pomiarów- wykorzystywany do paneli konsumenckich. W
odróżnieniu od modelu jednogrupowego z dwoma pomiarami przed i po wprowadzonej
zmiennej dokonuje się kilku pomiarów.
Dwu-grupowe z serią pomiarów – stosowane przy badaniu efektywności
reklamy, zmiany cen, opakowań, metod sprzedaży, badanie preferencji nabywców, badanie
zmian udziałów w rynku. Jest odmianą eksperymentu dwu-grupowego z czterema
pomiarami. Ze względu na dużą liczbę pomiarów umożliwia wyciąganie bardzo dokładnych
wniosków.
Solomona - określany, jako eksperyment kontrolowany, idealny. Stosowany w
podobnych sytuacjach jak dwu-grupowy z czterema pomiarami. Jest to jedna z najlepszych
metod, jednak rzadko stosowana ze względu na czasochłonność i wysokie koszty.
Podsumowując eksperymenty rzeczywiste w przeciwieństwie do quasi eksperymentów
stwarzają badaczowi dużą możliwość eliminacji wpływu czynników przypadkowych na
badane zjawisko. Przyczyną jest możliwość dokonywania pomiarów przed i po wprowadzeniu
zmiennej niezależnej. Daje to możliwość ustalenia dokładniejszego wpływu tej zmiennej na
badane zjawisko.
844646814.014.png 844646814.015.png 844646814.016.png 844646814.017.png 844646814.018.png 844646814.019.png 844646814.020.png 844646814.021.png 844646814.022.png 844646814.023.png 844646814.024.png
Eksperymenty z siecią pomiarów różnią się od eksperymentów z rzeczywistą liczbą pomiarów
(eksperymenty rzeczywiste), ilością pomiarów. Zwiększenie liczby pomiarów przyczynia się
do eliminacji wpływu czynników przypadkowych, ubocznych. Jest to spowodowane
zwiększaniem liczby dokonywanych porównań. Wnioski są precyzyjniejsze i obarczone
mniejszymi błędami.
Największą liczbą błędów cechują się quasi eksperymenty.
Drugą grupę metod eksperymentalnych tworzą eksperymenty z wieloma
zmiennymi niezależnymi. Dwie główne grupy tworzą:
Eksperymenty losowe:
całkowicie losowy – dobierane są duże grupy eksperymentalne i kontrolne, w
grupie kontrolnej można wprowadzić zmienną niezależną. Wykorzystywany przy badaniu
efektywności promocji, zmian cen, opakowań, metod sprzedaży.
losowo – warstwowy – zbiorowości dzielone są wg wybranych kryteriów,
stanowiących zmienne ograniczające, na bardziej jednolite warstwy. Losowane są grupy
eksperymentalne i kontrolne w takiej proporcji ich struktury odpowiadają strukturze
zbiorowości generalnej. Ze względu na istnienie wielu kryteriów podziału ma częste
zastosowanie w badaniach marketingowych np. efektywności promocji, zmiany cen
opakowań i metod sprzedaży.
eksperymenty statystyczne:
kwadrat łaciński – pozwala jednocześnie kontrolować dwie zmienne ograniczające,
uzyskując określony rozkład zmiennych niezależnych. Projektując ten eksperyment należy
pamiętać, aby obie zmienne ograniczające były podzielone na jednakowe liczby grup. Ma
takie samo zastosowanie jak wszystkie powyższa metoda.
model czynnikowy – stosuje się go wówczas, gdy zachodzi potrzeba pomiaru
wpływu dwu lub większej liczby zmiennej niezależnych, z których każda przyjmuje po kilka
wartości. Tą metodą bada się preferencje nabywców, np. degustacja próbek napojów
różniących się od siebie zawartością cukru oraz ilością dodawanego ekstraktu smakowego.
Każda z badanych grup ocenia próbki w skali od jednego do dziesięciu .
Eksperymenty z punktu widzenia warunków, w jakich są przeprowadzane można
dzielić na:
terenowe(rynkowe) ,
844646814.025.png 844646814.026.png 844646814.027.png 844646814.028.png 844646814.029.png 844646814.030.png 844646814.031.png 844646814.032.png 844646814.033.png 844646814.034.png 844646814.035.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin