wyrob win w domu.doc

(132 KB) Pobierz
Cassis - likier porzeczkowy

 

Cassis - likier porzeczkowy

Zestaw na 2,5 litra likieru.

 1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,

 1 l syropu cukrowego,

 250 ml spirytusu o mocy 95%.

 

Nalew z czarnych porzeczek:

 1 kg czarnych porzeczek,

 1,25 l spirytusu o mocy 70%.

 

 1. Sporządzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyścić z szypułek, umyć na sicie zimną wodą, rozgnieść i wsypać do słoja. 920 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć 345 ml wody i wlać do porzeczek, słój dobrze zakorkować i odstawić owoce do macerowania na 4-6 tygodni, mieszając je 2-3 razy w tygodniu.

 2. Wlać do garnka 420 ml wody, zagrzać ją i wsypać powoli 1 kg cukru, mieszając go, aż do rozpuszczenia. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min zbierając z powierzchni pianę, potem odstawić do ostygnięcia.

 3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlać do gąsiorka, dolać litr syropu cukrowego, calość dobrze wymieszać, następnie dodać 250 ml spirytusu o mocy 95% i odstawić do dojrzewania przez 3-6 miesiecy.

- Likier z czarnej porzeczki może byc stosowany jako aperitif sporzadzony przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami białego, wytrawnego wina.

 

Likier Ananasowy

 

Zestaw na 1,5 litra likieru.

 1/2 swiezego ananasa lub ok. 200 g konserwowego,

 750 ml spirytusu o mocy 95%,

 750 g cukru,

 300 g wody.

 

 1. Swiezego ananasa umyc, osuszyc, pokroic wraz ze skora w plastry (mozna go zastapic plastrami ananasa z puszki o wadze 250 g). Plastry wlozyc do sloja, zalac spirytusem. Zamknac sloj i postawic w cieniu na tydzien.

 2. Po zakonczeniu macerowania zlac spirytus i przefiltrowac przez bibule.

 3. W przegotowanej wodzie rozpuscic cukier, polaczyc ze spirytusem i dobrze wymieszac, a gdy wystygnie, rozlac do butelek i odstawic na 3 miesiace.

 4. Do zestawu likieru mozna dodac rumu lub bialego wina polslodkiego, dobrego gatunku.

- Jesli likier sporzadza sie z soku swiezego ananasa, to ze wzgledu na delikatny zapach tego owocu, nalezy do soku natychmiast po wycisnieciu, dodac spirytus i uzywac go wylacznie w postaci morsu.

 

 

Likier Malinowy

Zestaw na 2 litry likieru.

 3 kg dojrzalych malin,

 1 l spirytusu o mocy 95%,

 1 kg cukru.

 

 1. 1,5 kg malin przebrac, oplukac szybko na sicie i wsypac do gasiorka, nastepnie zalac spirytusem. Owoce mozna nieco ugniesc, by byly calkowicie przykryte spirytusem. Gasiorek pozostawic w cieniu w pokojowej temperaturze na 24 godz.

 2. Zlac spirytus z malin i zalac nim nastepne 1,5 kg swiezych, przebranych i oplukanych malin, zostawiajac je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.

 3. Po powtornym zlaniu spirytusu przefiltrowac przez bibule.

 4. Zrobic syrop cukrowy, rozpuszczajac 1 kg cukru w 420 ml wody. Zagrzac wode w garnku, wsypac cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzic zawartosc do wrzenia, po czym gotowac 10 min.

 5. Do cieplego jeszcze syropu wlac powoli spirytus, dobrze wymieszac, rozlac do butelek i pozostawic na 6 miesiecy do dojrzewania.

 

 

Nalewka Cytrynowo-Mleczna

1 kg cytryn,

 1 kg cukru,

 1 l mleka,

 1 l spirytusu

 

 Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz albedo (cienko skrojoną skórkę z 1 cytryny ostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny.

 Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni).

 Natępnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo wolno, kroplami).

 Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak.

 

Nalewka Kminkowa - Kminkówka

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45%.

500 ml spirytusu o mocy 95%,

1 lyżka cukru,

550 ml wody,

3 lyzki suszonego kminku.

 

 1. Nasiona kminku oplukać, odsączyć na sicie i wsypać do słoja. Zagotować wodę.

 2. Rozpuścić cukier w cieplej wodzie i po schlodzeniu wymieszać go ze spirytusem, następnie wlać do słoja z kminkiem.

 3. Przykryć słój i odstawić na 5-6 dni.

 4. Po zakończeniu maceracji przefiltrować wódkę przez watę i rozlać do butelek.

 5. Kminkówkę można sporządzic także na olejku kminkowym. W tym celu należy zrobić najpierw zaprawę: 1 ml olejku kminkowego,miesza się ze 100 ml spirytusu o mocy 95% i otrzymuje się 1-o procentowy roztwor olejku. Nastepnie 5 ml tej zaprawy dodaje się do 100 g rozpuszczonego w wodzie cukru i 1 l wódki czystej o mocy 45%, po czym miesza się zawartość i wlewa do butelek. Wódka nadaje się do spożycia po leżakowaniu.

- Kminkówkę, podobnie jak inne nalewki ziolowe, mozna podawac z lodem w szklance jako aperitif przed posilkiem.

 

Nalewka Miętowa - Miętówka

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40%.

1 gałązka mięty,

1 skórka z cytryny,

1 lyżeczka cukru,

450 ml spirytusu o mocy 95%,

600 ml wody.

 

 1. Z cytryny ściąć cienko skórkę i sparzyć ją wrzątkiem. Zagotować 400 ml wody i rozpuścić w niej cukier.

 2. Do gąsiorka włożyć miętę, skórkę z cytryny, wlać rozpuszczony w wodzie cukier i zalać je spirytusem.

 3. Zamknać gąsiorek i odstawić na 5-6 dni.

 4. Dolać przegotowanej wody do objetości 1 litra, wymieszać i przefiltrowac przez watę, po czym zlać do butelek.

 5. Miętówkę można sporządzic także za pomocą olejku miętowego. Należy 1 ml olejku rozpuścić w 100 ml spirytusu o mocy 95%, dzięki czemu uzyska się 1-procentowy roztwór. Nastepnie 10-15 ml tego roztworu dodać do 415 ml spirytusu o mocy 95% i zmieszać ze 175 g rozpuszczonego w wodzie cukru. Dopełnić wodą do objętości 1 litra i rozlać do butelek.

 

 

 

Nalewka Orzechowa - Żołądkówka

6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich,

 0,5 l czystej wódki,

 2 łyżki cukru

 

 Orzechy, zerwane na początku lipca drobno posiekać nierdzewnym nożem. Przełożyć do słoja i zalać alkoholem.

 Naczynie zamknąć i odstawić na 6 tygodni (co kilka dni potrząsać słojem).

 Następnie płyn przecedzić i zlać do butelki, a orzechy zasypać cukrem i odczekać, aż wytworzy się syrop (w tym czasie często wstrząsać słojem).

 Połączyć syrop z nalewem alkoholowym odstawić na 2 tygodnie.

 Przy niestrawności można pić nalewkę w małym kieliszku 1-3 razy dziennie, między posiłkami.

 

Nalewka Wiśniowa - Wiśniówka

 

Składniki : 

 2 kg wiśni, 

 1/2 kg cukru,

 10 goździków,

 1/2 laski wanilii,

 10 ziarenek kardamonu,

 10 g cynamonu w kawałku,

 1 litr spirytusu

 

 1.Wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować, zostawiając kilkanaście owoców z pestkami ( jeżeli dodamy wiśnie z pestkami w większej ilości - trzeba skrócić okres, w którym nalew ma się macerować. Dłuższa maceracja może spowodować przejście nadmiernej ilości związków cyjanowych do nalewu - powoduje to zbyt silny zapach pestkowy, po konsumpcji może wystąpić zatrucie kwasem pruskim objawiające się silnymi bólami glowy).

 2. Wsypać do gąsiora, dodać goździki, kardamon, połamany w kawałki cynamon i cukier. Zalać spirytusem. Wymieszać, poruszając gąsior kulistym ruchem, szczelnie zamknąć i postawić na co najmniej pół roku w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni poruszać gąsiorem.

 3. Dojrzałą nalewkę przecedzić do butelek.

 4. Spirytus można wymieszać pół na pół z wódką. Jeśli chcemy aby nalewka uzyskała bardziej wytrawny smak, do gąsiora można wrzucić kilka rozgniecionych migdałów lub zwiększyć ilość wiśni z pestkami.

 

 

Porterówka

2 butelki portera

 24 dag cukru

 64 dag cukru waniliowego

 0,25 spirytusu

 

 Porter należy zagrzać nad ogniem rozpuszczajac w nim cukier. Po całkowitym odgazowaniu (nie dopuszczać do zagotowania) ostudzić i dodać spirytus.

 Jeśli kolor wyszedł zbyt jasny, można sklarować całość ciemnym karmelem. Zresztą karmel może zdecydowanie poprawić smak porterówki. Warto więc małą cześć (z łyżke stołową) cukru przegrzać na patelni po czem spłukać powstały karmel odgazowanym juz przez podgrzanie porterem (uwaga - może chlapać!).

 Mozna także dodac troche koniaku, rumu czy czegos podobnego - tylko bez przesady aby perfuma nie wyszła. Gotowa porterówka musi swoje odstać żeby się smak ulożył. Niektórzy radzą trzymać ją nawet pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

 

Wino agrestowe

a) Stołowe

 Składniki:

 5 l moszczu

 2.kg cukru

 5 l wody

 drożdże winne

 

 Aby uzyskać 10 l wina stołowego o mocy do 13% należy wlać do butli 5 l moszczu z dojrzałego agrestu i cukier wymieszać z przegotowaną i ostudzoną wodą.

Do tego dodajemy obudzoną matkę drożdżową.

 

 

 b). Mocne

 Na 1 litr moszczu 1 litr roztworu cukrowego trzeba zużyć 0.5 kg cukru.

 

 c). Mieszane

 

 Składniki:

 7.5 l soku z agrestu

 1.5 l soku z porzeczek

 1 l soku z jabłek

 250 g rodzynek

 600 g miodu

 4 kg cukru

 

 Na 10 l nastawu wymieszać soki. Miód rozpuścić z cukrem, rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić na 24 godziny.

 Następnie niezbyt zimną zalewę z rodzynkami wlać do butli z nastawą.

 Po dwóch latach otrzymamy dobre wino o mocy 14%.

 

 

Wino ananasowe

Składniki na 4 l. wina:

 1,4kg ananasów

 0,9kg cukru

 0,5g taniny

 2g pożywki

 drożdże winne

 woda do objętości 4l

 

 Posiekane na drobne kawałki ananasy umieścić w sitku w baniaku.

 Dodać pozostałe składniki, oprócz drożdży, które trzeba dodać po 24h.

 Często mieszać, po 5 dniach usunąć sitko z baniaka.

 Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlać wino znad osadu.

 Czynność tą należy powtórzyć tyle razy, aż wino będzie zupełnie klarowne.

 Wino musi dojrzewać co najmniej kilka miesięcy

 

 

 

Wino aroniowe

Składniki na 10l wina:

wino 11%

wino 13%

wino 17%

6kg aronii

6,5kg aronii

7kg aronii

6l wody

5l wody

4,5l wody

1,7kg cukru

2kg cukru

2,8kg cukru

3g pożywki

4g pożywki

4g pożywki

 

Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, owoce koniecznie umyć.

 Owoce należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować w baniaku.

 

 

Wino bananowe

Składniki na około 4 l. wina:

 

około 2kg bananów (posiekanych razem ze skórką)

 1,1kg cukru

 300-400g rodzynek lub koncentratu winogronowego

 15g kwasu cytrynowego lub winnego

 2g pożywki do drożdży

 2g enzymu pektynowego

 0,5g taniny 

 opakowanie drożdży winnych

 dopełnić wodą do 4 litrów

 

Pokrojone banany należy, razem ze skórkami, położyć na sitku.

 Zagotować około 2 litry wody i włożyć banany razem z sitkiem do wrzącej wody, gotować  około 30 minut.

 Wyjąć sitko z bananami z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go.

 Po ostudzeniu wywaru dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 4 litrów.

 Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawić do dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aż się wyklaruje i butelkować.

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin