kuchnia argentyńska.doc

(73 KB) Pobierz

Alfajores - markizy migdałowe

 

Składniki:
- 25 dag mielonych migdałów
- 30 dag masła
- 22 dag cukru
- skórka z 1 cytryny
- olejek waniliowy
- olejek migdałowy
- 3 jajka
- 25 dag mąki

Sposób przyrządzania:

Utrzyj masło z cukrem, dodając po parę kropli obu olejków. Kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijaj dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodaj mąkę wymieszaną z migdałami i zagnieć. Ciasto włóż na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj, powycinaj kółka. Piecz 20 minut na blasze nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Składaj po dwa kółeczka, przekładając je dżemem, stopioną czekoladą lub kremem kajmakowym (patrz przepis obok)

 

 

Argentyńskie gnocchi

 

Składniki:
- 4 szklanki mleka
- 1.5 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan lub włoskich
- sól
- gałka muszkatołowa
- 2 żółtka

Sposób przyrządzania:

Zagotuj mleko. Powoli, ciągle mieszając drewnianą łyżką, wsypuj kaszę mannę. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło, pół szklanki parmezanu, śmietanę, orzechy, szczyptę gałki i żółtka. Wymieszaj, posól. Masę rozsmaruj na stolnicy, wytnij kółeczka (np. szklanką), posyp resztą parmezanu. Gnocchi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piecz na złoty kolor w temp. 175°C (20 minut).

 

 

Chimichurri - skrzyżowanie winegretu z salsą

 

Składniki:
- 4 suszone chili
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka soli morskiej
- po 2 łyżki octu i oleju
- ew. świeże zioła

Sposób przyrządzania:

Rozkrusz chili w moździerzu. Posiekaj cebulę, natkę i czosnek, wymieszaj z solą i chili, przełóż do miski. Zagotuj ocet z 3 łyżkami wody, polej posiekane składniki. Nie przerywając mieszania, powoli wlewaj olej. Jeśli chcesz zrobić chimichurri z ziołami, dodaj je teraz. Sos wstaw do lodówki. Jest najlepszy po 2 dniach, gdy się przegryzie.

 

 

Empanadas (pierogi) z kukurydzą i cebulą

 

Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 łyżeczka soli
- woda
Farsz:
- 1 puszka kukurydzy
- 30 dag cebuli
- sól
- pieprz
- masło do smażenia

Sposób przyrządzania:

Zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj do grubości 1/2 cm, wytnij kółka o średnicy 10cm. Zrób farsz: osącz kukurydzę, cebulę posiekaj i usmaż na maśle. Wymieszaj z kukurydzą, przypraw pieprzem i solą. Nadzienie układaj łyżeczką na krążkach ciasta. Składaj na pół i sklejaj jak pierogi. Gotowe empanadas ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i upiecz w temp. 200°C.

 

 

Empanadas (pierogi) z mięsem

 

Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 łyżeczka soli
- woda
Farsz:
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego
- 20 dag cebuli
- 2 łyżeczki rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 dag smalcu do smażenia

Sposób przyrządzania:

Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor (empanadas możesz także upiec w temp. 200°C).

 

 

Ensalada rusa - sałatka argentyńska

 

Składniki:
- 4 ziemniaki o zwięzłym miąższu
- 3 jajka
- 30 dag mrożonych warzyw mieszanych (ugotowanych do miękkości)
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 15 dag majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka koperku
- 5 łyżek zielonych oliwek faszerowanych papryką
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Zalej zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj ziemniaki i warzywa. Oliwki osącz z zalewy i pokrój na kawałeczki, dodaj do miski z ziemniakami i jajkami, wymieszaj. Przygotuj sos z majonezu, musztardy i koperku, przypraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polej składniki sałatki i jeszcze raz lekko wymieszaj. Jeśli trzeba, przypraw solą i pieprzem. Sałatka jest najlepsza następnego dnia, gdy się dobrze przegryzie.

 

 

Isla flotante - bezy z musem i kremem waniliowym

 

Składniki:
- Bezy:
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
- olej
Mus:
- 10 dag czekolady deserowej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki śmietany tortowej (36-proc)
Krem waniliowy:
- 6 żółtek
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 rozkrojona wzdłuż laska wanilii
Oraz:
- 18-20 dag czekolady deserowej pokrojonej na grube wióry
- mieszane owoce jagodowe

Sposób przyrządzania:

Krok pierwszy: zrób bezy. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dołki formy na mufinki posmaruj cieniutką warstewką neutralnego oleju. W metalowej miseczce ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie ustaw miseczkę w naczyniu z gotującą się wodą. Uwaga: powierzchnia wody nie może dotykać miseczki! Ubijaj dalej około 5 minut. Potem wyjmij miskę z pianą i ubijaj, aż piana będzie całkowicie sztywna i lśniąca (jest gotowa, jeśli możesz odwrócić miseczkę dnem do góry, a piana nie wypada). Pozostaw w miseczce pół szklanki piany (posłuży ci do przygotowania musu czekoladowego), resztę przykryj i ostudź. Zimną pianą napełnij dołki formy na mufinki. Następnie wstaw formę do żaroodpornego naczynia z gorącą wodą (wody powinno być tyle, aby sięgała do połowy wysokości formy). Piecz 25 minut. Wyjmij formę z wody, bezy ostudź do temperatury pokojowej. Potem przykryj i ostudź zupełnie. Z bezików wydrąż środki, tak aby zostały puste ?skorupki?.
Krok drugi: zrób mus czekoladowy. Połam czekoladę, dodaj do niej bardzo gorącą śmietanę kremówkę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Odstaw na 30 minut. Gdy czekoladowa śmietana wystygnie, dodaj do niej ubitą śmietanę tortową oraz tę masę bezową, która pozostała ci po robieniu bezików. Dokładnie wymieszaj, a powstałym musem napełnij bezowe skorupki. Przykryj i wstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Krok trzeci: przygotuj krem waniliowy. Ubij żółtka z cukrem. Wydrąż rdzeń wanilii, dodaj do śmietany, zagotuj i zdejmij z ognia. Gorącą śmietanę powolutku wlewaj do żółtek, cały czas ubijając trzepaczką. Mieszaninę wlej z powrotem do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Trwa to około 10 minut. Uważaj, aby kremu nie zagotować! Krem ostudź i wlej na talerzyki. Pośrodku ustaw beziki z musem czekoladowym. Udekoruj owocami i czekoladą.

 

 

Kurczak Rio Negro

 

Składniki:
- 1 duży kurczak (2 kg)
- sok z cytryny
- 1 przekrojona cebula
- 2 pokrojone w plasterki marchewki
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1 szklanka białego wina
- 1 starte jabłko
- 1 łyżka cukru

Sposób przyrządzania:

Umyj kurczaka i podziel go na porcje. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż w żaroodpornej formie. Dodaj cebulę, marchewkę, listek laurowy, rozmaryn i wino. Naczynie przykryj folią aluminiową, włóż na 24 godziny do lodówki. Następnie - nie zdejmując folii - upiecz w temp. 180°C (około godziny). Starte jabłko wymieszaj z cukrem i łyżką wody. Zdejmij folię z naczynia, kawałki kurczaka posmaruj masą jabłkową. Piecz jeszcze 20 minut bez przykrycia, aż mięso będzie ładnie przyrumienione

 

 

Locro criollo - argentyński gulasz 7-godzinny

 

Składniki:
- 30 dag kukurydzy (suszonej jak na popcorn)
- 30 dag białej fasoli
- 15 dag boczku
- 15-20 dag wołowiny
- 10 dag słoniny
- 1 tłusta kiełbaska
- 1 kiełbaska chorizo
- 10-15 dag miąższu dyni
- 10-15 dag marchewki
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 słodki ziemniak (10 dag)
- 1 zwykły ziemniak (10 dag)
- 20 dag białej kapusty
Sos:
- 1/4 l oliwy
- 1 główka czosnku
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

Sposób przyrządzania:

Namocz przez noc fasolę i kukurydzę. W wodzie, w której się moczyły, ugotuj kiełbasę i chorizo, połowę kukurydzy i połowę fasoli. Dorzuć pokrojoną wołowinę, boczek i słoninę. Nie sól! Gotuj 7 godzin, mieszając od czasu do czasu. Dodaj resztę fasoli i kukurydzy, pokrojone warzywa i pieprz. Gotuj godzinę. Zrób sos: rozgnieć czosnek, utrzyj z oliwą, przypraw. Locro posól, podawaj w wazie. Obok ustaw sos

 

 

Naleśniki z kajmakiem

 

Składniki:
- Krem kajmakowy:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Ciasto naleśnikowe:
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 łyżki stopionego masła
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia

Sposób przyrządzania:

Puszkę mleka (zamkniętą) włóż do garnka, zalej wodą, tak aby była całkowicie przykryta, gotuj półtorej lub dwie godziny. Uwaga: otwórz puszkę dopiero, gdy całkowicie wystygnie, bo możesz się mocno oparzyć. Wyjmij ze środka gotowy krem. Zrób ciasto: utrzyj jajka, mąkę, mleko i wodę, odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnię i natłuść jej dno. Wlewaj łyżką wazową ciasto, rozlewając je cienką warstwą po całej powierzchni patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Każdy naleśnik posmaruj masą kajmakową i złóż lub zwiń w rulon. Polej czekoladą lub podawaj z bitą śmietaną. Uwaga: te naleśniki trzeba podawać od razu, nie można ich odgrzewać, bo krem się rozpuści i wypłynie

 

 

Pastel de Papa - potrawka z warzyw i jajek

 

Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 duża zielona papryka pokrojona na kawałeczki
- 6 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 duży pomidor sparzony
- obrany i pokrojony w kostkę
- 1 kg poszatkowanej kapusty
- oregano
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki oliwek bez pestek
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 pokrojone w kostkę jajka na twardo
- mielona słodka papryka

Sposób przyrządzania:

W dużym rondlu rozgrzej olej. Włóż cebulę, czosnek, kmin i zieloną paprykę. Smaż 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, pomidory i kapustę. Gotuj, aż kapusta będzie miękka, przypraw do smaku, dodaj oliwki i rodzynki. Gotuj kilka minut, potem zdejmij z ognia, posyp jajkami i papryką

 

 

Pastelles - pierożki z farszem kokosowym

 

Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 dag masła
Farsz:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 10 dag wiórków kokosowych

Sposób przyrządzania:

Przygotuj farsz do pierożków: mleko włóż w zamkniętej puszce do garnka z wodą, gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Puszka musi być przez cały czas zakryta wodą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotuj ciasto: posiekaj mąkę z zimnym masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Szybko zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka o średnicy 8 cm. Otwórz puszkę i wyjmij zawartość, która powinna przypominać ciągnącą się masę krówkową. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi, ostudź i łyżeczką nakładaj na krążki ciasta. Składaj na pół i sklejaj jak pierogi. Pastelles możesz usmażyć jak pączki w głębokim tłuszczu (najlepiej w smalcu) lub ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, posmarować jajkiem, polać stopionym masłem i upiec na złoty kolor w temp. 250°C. Pastelles podaje się, gdy tylko trochę ostygną.

 

 

Pieczeń wołowa duszona

 

Składniki:
- 1.5 kg młodej wołowiny pieczeniowej (z udźca rostbefu; zrazówki lub pierwszej krzyżowej)
- 4 ząbki czosnku
- 15 dag słoniny
- po 2 łyżki oliwy i masła (najlepiej sklarowanego)
- 2 cebule
- kawałek selera
- 2 nieduże marchewki
- 1 mała pietruszkę
- 1 łyżkę przecieru pomidorowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczkę cząbru
- czubatą łyżkę świeżych listków kolendry
- sól
- pieprz
Na marynatę:
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub 3-proc. octu winnego
- łyżkę oliwy
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- po 1/2 łyżki bazylii i tymianku
- po szczypcie szałwii i mięty

Sposób przyrządzania:

Dzień wcześniej zamarynuj mięso - pieczeń będzie krucha i aromatyczna. W miseczce wymieszaj sok z cytryny lub ocet z oliwą i przyprawami. Umyj i osusz mięso, wytnij nadmiar tłuszczu. Wygnieć je lub lekko pobij gładkim końcem drewnianego młotka. Natrzyj marynatą, ułóż w salaterce tak dobranej, by mięso ciasno przylegało do jej ścianek. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Niech kruszeje i przesiąka aromatem ziół. Włóż słoninę do lodówki - zimną łatwiej da się kroić.
Ułóż zamarynowane mięso na desce. Ostrym spiczastym nożem dość gęsto i głęboko (na 3-4 cm) ponakłuwaj je wzdłuż włókien. Czosnek przeciśnij przez praskę, a słoninę pokrój w dość krótkie słupki. W każde nacięcie wciśnij trochę czosnku i kawałek słoniny. Czosnek doda pieczeni aromatu, a słonina - soczystości. Włóż naszpikowane mięso do salaterki, w której się marynowało, przykryj i wstaw do lodówki. Tym razem tylko na 2-3 godziny.
Włóż mięso do salaterki. Sos zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Dodaj przecier pomidorowy, cząber i listki kolendry. Zagotuj wszystko. Powinnaś mieć półtorej szklanki gęstego sosu. Pokrój mięso na plastry, włóż do sosu, podgrzej. Można dodać do sosu śmietanę, ale nie jest to konieczne. Argentyńczycy podaliby taką wołowinę z ryżem i warzywami z octowej zalewy. Ale my możemy serwować ją także z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz surówką, zasmażaną kapustą lub buraczkami

 

 

Polędwiczki w mleku

 

Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 5 szklanek pełnego mleka
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- sól
- grubo mielony pieprz

Sposób przyrządzania:

Włóż mięso do brytfanny, polej mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przykryj ściereczką i odstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu z mleka osusz mięso papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem, usmaż na maśle z każdej strony. Ponownie włóż do mleka. Na maśle pozostałym na patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa w brytfannie, wstaw do piekarnika. Piecz 2 godziny bez przykrycia w temp. 175°C.

 

 

Potrawka argentyńska z dyni

 

Składniki:
- 1 kg wołowiny na gulasz (pokrojonej w kostkę)
- 1 duża posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 1 duża drobno pokrojona zielona papryka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka suszonych moreli
- 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 3 słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 szklanki bulionu wołowego
- masło
- 1 średnia dynia
- 1/4 szklanki sherry
- 1/2 puszki kukurydzy

Sposób przyrządzania:

Mięso obsmaż na oleju razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj pomidory, zieloną paprykę, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków i bulion. Przykryj i duś godzinę. W tym czasie obierz i oczyść dynię, miąższ pokrój na kawałki, podsmaż na maśle, oprósz solą i pieprzem. Dodaj do mięsa razem z sherry i kukurydzą. Wstaw do piekarnika, piecz godzinę w temp. 160°C.

 

 

Puchero - danie argentyńskie z trzech rodzajów mięs i warzyw

 

Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 1/2 kury rosołowej
- 1 giczka cielęca
- 5 marchewek
- 5 patatów (słodkich ziemniaków)
- 5 zwykłych ziemniaków
- 5 młodych kolb kukurydzy
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 5 plastrów dyni
- 30 dag surowego boczku

Sposób przyrządzania:

Do rozgrzanego garnka wrzuć pokrojony w duże kawałki boczek. Przesmaż, aby wytopić tłuszcz. Dorzuć wołowinę pokrojoną w dużą kostkę, giczkę porąbaną na 4 części oraz pół kury. Wlej wodę do połowy garnka. Posól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny. Po 45 minutach dodaj obrane marchewki, obrane pataty i ziemniaki, kukurydzę i obrane cebule. Pod koniec gotowania dodaj sparzone i obrane pomidory oraz kawałki obranej dyni. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Mieszkańcy Argentyny jedzą oddzielnie mięso, rosół i warzywa - puchero jest pełnym daniem obiadowym.

 

 

Rolada cielęca

 

Składniki:
- 1 kg łaty cielęcej
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka octu
- szczypta mielonego pieprzu
- garść świeżego tymianku
- garść natki
- 2 łyżeczki tartej bułki
- 9 jajek na twardo
- 1 posiekana cebula
- 2 ugotowane cienkie marchewki
- 2 ugotowane czerwone papryki pokrojone w paseczki
- 1.5 l bulionu warzywnego

Sposób przyrządzania:

Plaster mięsa zalej winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstaw na kilkanaście minut. Osobno zmieszaj bułkę tartą, ćwiartki jajek na twardo i cebulę przesmażoną na maśle. Wyjmij mięso z zalewy, osusz i posmaruj mieszaniną bułki, jajek i cebuli. Pośrodku połóż marchewki oraz papryki. Zwiń roladę (niezbyt mocno), podwijając do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Zaszyj lub zepnij i gotuj w bulionie co najmniej godzinę. Kiedy rolada będzie miękka, wyjmij ją z garnka i obciąż deseczką. Podawaj, gdy wystygnie

 

 

Rozmarynowy stek z rostbefu

 

Składniki:
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soli
- 3 gałązki rozmarynu
- 4 steki z rostbefu (po 40 dag każdy)

Sposób przyrządzania:

Przygotuj winną zalewę: do czerwonego wina dodaj sól i wrzuć całe gałązki rozmarynu. Pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Żeliwną patelnię ustaw na dużym ogniu i mocno ją rozgrzej. Na gorącą włóż umyte i dokładnie osuszone steki i smaż po 8 minut z każdej strony, aby osiągnąć średni stopień wysmażenia, czyli ?medium rare?. Jeśli masz termometr kuchenny, wbij go w środek mięsa. Steki są gotowe, gdy termometr wskaże 60°C. Wówczas wlej do mięsa czerwone wino z rozmarynem, gotuj około minuty na mocnym ogniu. Steki zdejmij z patelni, posól i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem są grillowane warzywa: ziemniaki, cukinia, pomidory, papryka lub pokrojona w plastry kolba kukurydzy

 

 

Ryż z kurczakiem po argentyńsku

 

Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mięsa kurczaka (w wersji dla wegetarian może być kalafior)
- 2 posiekane cebule
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 listek laurowy
- 4-5 pokrojonych chili
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin