Filet z łososia norweskiego z grilla.doc

(81 KB) Pobierz
Filet z łososia norweskiego z grilla

Filet z łososia norweskiego z grilla 

podany z białymi i zielonymi szparagami oraz tropikalnym sosem vinaigrette 

Przygotowanie: 30 minut

Kaloryczność: 375 kcal/porcja


Składniki na 4 porcje
 

Surowe filety z łososia norweskiego (bez skóry) - 400 g

 

 

Cytryna - 1 szt.

 

 

Szparagi zielone - 400 g

 

 

Szparagi białe - 400 g

 

 

Przyprawy do smaku: sól, pieprz japoński

 

 

Bazylia - do dekoracji

 

 


Tropikalny sos vinaigrette:

 

 

Filetowane owoce (miąższ): pomarańcze 0,05 kg, mandarynki 0,05 kg, grejpfrut 0,05 kg, ananas 0,05 kg, limetka 1 szt.

 

 

Oliwa z oliwek - 50 ml

 

 

Sos sojowy "Kikkoman" - 50 ml

 

 

Ocet ryżowy (do smaku)

 

 

Świeża mięta - 5 listków

 

 

Świeżo mielony, czarny pieprz (do smaku)

 

 

Marynowany imbir - 1 łyżeczka

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Oczyszczony filet z łososia norweskiego kroimy na cztery równe porcje, następnie nacieramy solą, pieprzem japońskim i skrapiamy cytryną. Smażymy na ryflowanej patelni lub na grillu.

 

 

 

 

2.

Ze względu na różny czas gotowania białe i zielone szparagi gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie z cukrem.

 

 

 

 

3.

Cytrusy, miętę i marynowany imbir kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki sosu ubijamy mikserem w celu uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy wcześniej pokrojone składniki, całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

4.

Łososia układamy na szparagach, skrapiamy sosem i dekorujemy świeżą bazylią. łosoś

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin